wegetariański bigos z kiszonych buraków

zerowaste, w kuchni,buraki, wigilia, vegeta, bigos z kiszonych buraków,

Nie sposób przecenić kiszonek, zwłaszcza teraz, w sezonie zimowym. Najczęściej jemy w tej postaci ogórki i kapustę. Ale świat na nich się nie kończy, jakiś czas temu proponowałam wam kiszenie marchewki i kalarepy. W kontekście przygotowywania zakwasu na barszcz, mówi się również o kiszeniu buraków. Niestety jednak zwykle potem są one wyrzucone. A można je jeść w surówkach, lub udusić z kilkoma dodatkami i w ten sposób przygotować pyszny, bezmięsny bigos z kiszonych buraków.

zerowaste, w kuchni,buraki, wigilia, vegeta, bigos z kiszonych buraków,

bigos z kiszonych buraków – składniki:

  • 1 kg kiszonych startych buraków,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 100 g suszonych wędzonych śliwek bez pestek,
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 kulki ziela angielskiego, 
  • 4 kulki jałowca,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka Vegeta Natur,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 pełny kieliszek czerwonego słodkiego wina

bigos z kiszonych buraków – przepis

Grzyby namocz w gorącej wodzie przynajmniej godzinę wcześniej. Wodę z moczenia pozostaw, a osączone grzyby pokrój w paseczki. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj buraki, śliwki pokrojone w plasterki, grzyby i przyprawy. Wlej wodę z moczenia grzybów. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Jeśli płyn zbyt szybko odparuje, możesz bigos podlać wodą. Na koniec wlej wino i zagotuj.

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

brzmi ciekawie i bardzo smacznie. Wypróbuję 😉 napisał: Gość: Hania, *.dynamic.chello.pl 2019/01/28 10:32:45

Bigos zazwyczaj kojarzył mi się z innymi składnikami, ale chętnie spróbuję ten w wersji wege. Ostatnio pisałam jak ważne dla zdrowia są buraki 🙂 napisał: Gość: Ania, *.play-internet.pl 2019/01/28 11:49:39

taki bigosik to samo zdrowie 😉 napisał: kpdwiejak 2019/01/28 12:23:16

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *