kotlety śledziowo-ziemiaczane, burgery rybne

Presja rodziny jest wielka! Kiedy będą nowe wpisy?! Tematy wokół mnie krążą, za to muszę podjąć decyzję, czy idę naprzód bez względu na wszystko, czy ratuję najpierw archiwum.

kotlety śledziowo-ziemniaczane z sosem rodzynkowym – składniki

  • 4 świeże, surowe śledzie (niesolone),
  • 250 g gotowanej wołowiny,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

kotlety śledziowo-ziemniaczane – przepis

Śledzie oczyść, usuń skórę i ości. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na łyżce masła. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a gdy ostygną obierz i zmiel w maszynce do mięsa razem ze śledziami i wołowiną. Dodaj przesmażoną cebulkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formujemy kotlety grubości 1-1,5 cm i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180 st. C. Podaj z sosem rodzynkowym.

Można też je zapakować w bułę z sałatą i pomidorami i w ten sposób zrobić rybne burgery.

sos rodzynkowy – składniki

  • 5 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 3 dag rodzynków
  • 3 dag cukru
  • 1 szklanka zimnego bulionu
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

sos rodzynkowy – przepis

Rodzynki umyj, zalej ciepłą wodą i pozostaw w niej na około 2 godziny. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę razem smaż, ale nie doprowadzaj do zrumienienia. Następnie zasmażkę rozprowadź zimnym bulionem i dodaj odcedzone rodzynki. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku octem i cukrem. Podawaj w oddzielnej sosjerce do smażonych ryb i mięs.

10 komentarzy Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *