kuskus z ciecierzycą, czarnymi oliwkami i bazylią

Tradycyjne drugie śniadanie w pracy, to zwykle kanapka. Jednak, kiedy zaczynia się mieć dość pieczywa, to przychodzi pora na pudełka – lunchboxy. Zapakować można do nich wszystko, a im bardziej kolorowo, tym lepiej. Żeby kuskus z ciecierzycą nie był mdły, zamiast wody do zalania kaszki używam pikantnej passaty.

ciecierzyca, groch włoski, ciepła sałatka,czarne oliwki,

Sałatki bez tłustego sosu to idealny pomysł na lunch w pracy. Ta jest wyjątkowo sycąca i pięknie pachnie dzięki dużej ilości bazylii. Dodatkową zaletą tak przygotowanego kuskusu jest to, że może być również dodatkiem do gulaszu i wtedy smakowicie dopełnia obiad.

kuskus z ciecierzycą, oliwkami i bazylią

czas przygotowania30 mins
czas całkowity30 mins
kategoria: Przekąski, Sałatki
kuchnia: domowa
bazylia, cieciorka, kuskus, oliwki
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 szkl. kuskus
  • 400 g ugotowanej cieciorki
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1,5 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Przepis

  • Zagotuj passatę i zaleją nią kuskus, a następnie szczelnie przykryj.
  • Po 10-15 minutach delikatnie widelcem „rozdrap” zbitą kaszę.
  • Dodaj ciecierzycę, pokrojone w plasterki oliwki i porwaną bazylię. 
  • Dopraw solą i pieprzem.
10 komentarzy Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *