kiszony czosnek – naturalny antybiotyk i probiotyk

Pora już pomyśleć o zapasach w naszych spiżarniach. Czy macie tam źródło naturalnych bakterii współpracujących z jelitami? Zwykle mamy kiszone ogórki i kapustę. Czasem pojawia się kiszona marchewka z imbirem, czy kiszona kalarepa. Tym razem debiutuje kiszony czosnek.

Czosnek w wersji niekiszonej sam z siebie jest zdrowy i chętnie przez nas jedzony w sezonie przeziębieniowym. Ale wiem, że nie wszyscy lubią jego ostry smak i zapach. Kiszenie ten problem w znacznej części eliminuje. Polecam wam ten eksperyment, gdyż zimą świetnie sprawdzi się i w surówkach i jako dodatek do kanapek. A przy okazji zadba o wasze trawienie i odporność.

kiszony czosnek, fermentacja, zdrowe bakterie, jelita, naturalny antybiotyk,

kiszony czosnek

Kto choć raz kisił ogórki nie będzie miał problemu z ukiszeniem czosnku.
czas przygotowania5 mins
czas całkowity14 d
kategoria: Przystawki
kuchnia: domowa
czosnek, fermentacja, kiszonki, przetwory

Składniki:

  • 10 szt. główek czosnku, młodego
  • 1 pęczek kopru
  • 1 kawałek korzenia chrzanu
  • 1 garść winogron
  • 1 łyżka przyprawy do ogórków, np. gorczyca, ziele angielskie, nasiona kopru, itp.
  • 1,5 łyżki soli kamiennej, niejodowanej
  • 1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej

Przepis

  • Z główek czosnku obierz wierzchnią łuskę
  • W 1,5 litrowym słoju na dnie ułóż przyprawy, na nich czosnek i winogrona.
  • Całość zalej wodą wymieszaną z solą.
  • Obciąż czosnek, tak by nie wypływał i odstaw na 1-2 tygodnie
Jeden komentarz Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *