sałatka z zielonej soczewicy z kalafiorem i fetą

uleuli.pl, sałatka, soczewica, zielona, kalafior, feta,

Od czego zacząć nowy tydzień – najlepiej od ciepłej sałatki, którą można zabrać wygodnie w pudełku do pracy. Sałatka z zielonej soczewicy z kalafiorem i fetą sprawdzi się jesienią i zimą. Gdyż oprócz tych składników ma też sycący kuskus. A obecność czosnku i natki pietruszki wyposaża sałatkę witaminową w minibombę.

O tych dwóch składnikach polecam pamiętać w zasadzie przy każdym daniu. Czosnek to „naturalny antybiotyk”, a łyżka posiekanych listków natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C!

uleuli.pl, sałatka, soczewica, zielona, kalafior, feta,

Sałatka z soczewicy z kalafiorem

czas przygotowania10 mins
czas gotowania40 mins
czas całkowity50 mins
kategoria: Sałatki
kuchnia: domowa
kalafior, kuskus, soczewica
ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 1 kalafior pokrojony na różyczki
  • 1 szkl. soczewicy zielonej
  • 1 szkl. kuskus
  • 200 g fety pokrojonej w kostkę
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony lub starty
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szkl. oliwy
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól i pieprz

Przepis

  • Piekarnik rozgrzej do 200 st. C
  • Kalafiora oprósz solą i pieprzem, polej 3-4 łyżkami oliwy, wymieszaj w wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż się trochę zrumieni.
  • Soczewicę zalej 2 szkl. wody i gotuj do miękkości. Następnie odcedź.
  • Kuskus umieść w dużym naczyniu i zalej wrzątkiem 0,5 cm powyżej jego powierzchni, przykryj i pozostaw na 10 minut.
  • Miękki kuskus "rozdrap" widelcem i wymieszaj z soczewicą i kalafiorem.
  • Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj go z pozostałą oliwą, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Sałatkę polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki oraz fetą.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *