Tofu w sosie paprykowym z wolnowara

uleuli, wolnowar, tofu, sos paprykowy,

Potrawy z tofu stanowią dla mnie wyzwanie. Ciągle mnie zaskakuje jego nijakość lub ładniej określając – neutralność, która bez mocnego towarzystwa się po prostu nie obejdzie. Papryka stanęła na wysokości zadania! Dzięki powolnemu gotowaniu w wolowarze Crock-Pot 5,7l chrom SCCPBPP605-050, sos miał naprawdę skoncentrowany smak. Tofu w sosie paprykowym nie gotowało się co prawda, aż tak długo, bo tylko 15 minut, ale jego baza, czyli właśnie papryka w opcji High 4 godziny.

Dlaczego wybrałam tofu skoro to nie jest mój ulubiony produkt?

Bo wierzę, że i na nie jest jakiś sposób. Generalnie odnajduje się w intensywnych przyprawach. Poza tym, mimo iż jemy mięso, to staram się zachowywać równowagę między daniami mięsnymi, a bezmięsnymi. A nie ma co ukrywać, tofu jest niezłą jego alternatywą.

Moje zmagania znajdziecie w przepisie na smażoną młodą kapustę z marynowanym tofu, właśnie.

uleuli, wolnowar, tofu, sos paprykowy,

Tofu w sosie paprykowym prawie kuchnia hinduska…

Tofu w sosie paprykowym przez dodane przyprawy kojarzy mi się z kuchnią hinduską, dlatego zamiast ryżu będzie też pasował chlebek naan, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Do tego podałabym jeszcze salt lacchi – napój jogurtowy z indyjskimi przyprawami, solą i pieprzem. A na deser mango lassi. Ale że nie był to wieczór z kuchnią hinduską, to zakończyło się znacznie skromniej.

Tofu w sosie paprykowym

czas przygotowania20 mins
czas gotowania4 hrs 15 mins
kategoria: Dania główne
kuchnia: domowa
papryka, tofu, wolnowar
ilość porcji: 6 osób

Składniki:

  • 2 kostki tofu,
  • 5 szt. czerwonej papryki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 laska cynamonu
  • 4 szt. pomidorów
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka chilli, w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. oliwy

Sos

  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 1 szkl. crème fraîche
  • 0,5 szkl. wody, ewentualnie do rozrzedzenia
  • 1 łyżeczka kozieradki, suszonej

Przepis

  • Pokrój oczyszczoną paprykę i pomidory w kostkę i umieść je w wolnowarze.
  • Dodaj imbir, czosnek, cynamon, wodę, oliwę i przyprawy.
  • Ustaw opcję gotowania High na 4 godziny.
  • Miękkie warzywa zmiksuj ze składnikami sosu.
  • Tofu pokrój w plastry i dodaj do sosu, podgrzewaj razem ok. 15 minut.
  • Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
Wpis powstały we współpracy partnerskiej.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating