Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Drukuj przepis
Przypnij przepis
Sałatka z soczewicy z kalafiorem
czas przygotowania
10
minutes
mins
czas gotowania
40
minutes
mins
czas całkowity
50
minutes
mins
kategoria:
Sałatki
kuchnia:
domowa
kalafior, kuskus, soczewica
ilość porcji:
4
osoby
Składniki:
1
kalafior
pokrojony na różyczki
1
szkl.
soczewicy zielonej
1
szkl.
kuskus
200
g
fety
pokrojonej w kostkę
1
cytryna
1
ząbek czosnku
zmiażdżony lub starty
1
łyżka
miodu
3/4
szkl.
oliwy
1
pęczek pietruszki
sól i pieprz
Przepis
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C
Kalafiora oprósz solą i pieprzem, polej 3-4 łyżkami oliwy, wymieszaj w wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż się trochę zrumieni.
Soczewicę zalej 2 szkl. wody i gotuj do miękkości. Następnie odcedź.
Kuskus umieść w dużym naczyniu i zalej wrzątkiem 0,5 cm powyżej jego powierzchni, przykryj i pozostaw na 10 minut.
Miękki kuskus "rozdrap" widelcem i wymieszaj z soczewicą i kalafiorem.
Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj go z pozostałą oliwą, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Sałatkę polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki oraz fetą.