Go Back

Karkówka pieczona w soku jabłkowym

czas przygotowania12 hrs
czas gotowania2 hrs
czas całkowity14 hrs
kategoria: Dania główne
kuchnia: domowa
sok jabłkowy, wieprzowina
ilość porcji: 8 osób

Składniki:

  • 1-1,5 kg karkówki wieprzowa

marynata

  • 2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1-2 łyżeczki soli

Przepis

  • Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej karkówkę na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc (12 godzin).
  • Jeśli mięso stało w lodówce, to wyjmij je z niej na godzinę przed pieczeniem.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C
  • Mięso piecz z marynatą, pod przykryciem przez 2 godziny.