Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj przepis
Przypnij przepis
Leniwe pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
czas przygotowania
30
minuty
minut
czas gotowania
10
minuty
minut
kategoria:
Dania główne
kuchnia:
domowa
biały ser, czosnek niedźwiedzi, kluski
Składniki:
150
g
liści czosnku niedźwiedziego
świeżego
500
g
tłustego białego sera
2
szt.
jajka
1,5
szkl.
mąki
+ trochę więcej
0,5
kostki
masła
Przepis
Ser zmiel lub pokrusz widelcem.
Posiekaj czosnek niedźwiedzi i dodaj do sera.
Wbij 2 jajka i dodaj mąkę.
Jeśli ciasto się mocno lepi, to podsyp jeszcze trochę mąką, ale nie dawaj jej za dużo.
Uformuj z ciasta wałeczki i pokrój na kawałki wielkości kopytek.
Wrzucaj na osoloną wrzącą wodę, gdy wypłyną sprawdź ich stopień ugotowania.
Odcedzone leniwe polej stopionym masłem.