Go Back

Kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku

czas przygotowania1 hour
czas gotowania1 hour 20 minutes
czas całkowity2 hours 20 minutes
kategoria: Dania główne
kuchnia: domowa
czosnek, jednogarnkowe, kurczak, rzymski garnek
ilość porcji: 6 osób

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 główki czosnku
  • 3 marchewki przekrojone wzdłuż
  • 6 ziemniaków przekrojona na pół
  • 2 cebule pokrojone w ósemki
  • 1 łyżeczka rozmarynu tymianku
  • 1 łyżeczka tymianku tymianku
  • 0,5 łyżeczki szałwii suszonej
  • 2 łyżki soku z cytryny

marynata

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 0,5 łyżeczki szałwii suszonej
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

  • Namocz rzymski garnek.
  • Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią kurczaka na zewnątrz i w środku, odstaw na godzinę.
  • Warzywa obierz i wymieszaj z ziołami.
  • Kurczaka ułóż w rzymskim garnku piersią do góry, a wokół niego warzywa. Polej marynatą, która spłynęła z kurczaka.
  • Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 230 st. C
  • Piecz 1 godzinę i 20 minut.
  • Zdejmij pokrywę i piecz dodatkowo 5-10 minut, żeby się zrumienił.