Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Drukuj przepis
Przypnij przepis
Kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku
czas przygotowania
1
hr
czas gotowania
1
hr
20
mins
czas całkowity
2
hrs
20
mins
kategoria:
Dania główne
kuchnia:
domowa
czosnek, jednogarnkowe, kurczak, rzymski garnek
ilość porcji:
6
osób
Składniki:
1
kurczak
3
główki
czosnku
3
marchewki
przekrojone wzdłuż
6
ziemniaków
przekrojona na pół
2
cebule
pokrojone w ósemki
1
łyżeczka
rozmarynu
tymianku
1
łyżeczka
tymianku
tymianku
0,5
łyżeczki
szałwii
suszonej
2
łyżki
soku z cytryny
marynata
2
łyżki
oleju rzepakowego
1
łyżeczka
rozmarynu
suszonego
1
łyżeczka
tymianku
suszonego
0,5
łyżeczki
szałwii
suszonej
1
łyżeczka
soli
Przepis
Namocz rzymski garnek.
Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią kurczaka na zewnątrz i w środku, odstaw na godzinę.
Warzywa obierz i wymieszaj z ziołami.
Kurczaka ułóż w rzymskim garnku piersią do góry, a wokół niego warzywa. Polej marynatą, która spłynęła z kurczaka.
Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 230 st. C
Piecz 1 godzinę i 20 minut.
Zdejmij pokrywę i piecz dodatkowo 5-10 minut, żeby się zrumienił.