Go Back

Tofu w sosie paprykowym

czas przygotowania20 mins
czas gotowania4 hrs 15 mins
kategoria: Dania główne
kuchnia: domowa
papryka, tofu, wolnowar
ilość porcji: 6 osób

Składniki:

  • 2 kostki tofu,
  • 5 szt. czerwonej papryki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 laska cynamonu
  • 4 szt. pomidorów
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka chilli, w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. oliwy

Sos

  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 1 szkl. crème fraîche
  • 0,5 szkl. wody, ewentualnie do rozrzedzenia
  • 1 łyżeczka kozieradki, suszonej

Przepis

  • Pokrój oczyszczoną paprykę i pomidory w kostkę i umieść je w wolnowarze.
  • Dodaj imbir, czosnek, cynamon, wodę, oliwę i przyprawy.
  • Ustaw opcję gotowania High na 4 godziny.
  • Miękkie warzywa zmiksuj ze składnikami sosu.
  • Tofu pokrój w plastry i dodaj do sosu, podgrzewaj razem ok. 15 minut.
  • Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.