kiszony czosnek, fermentacja, zdrowe bakterie, jelita, naturalny antybiotyk,
Drukuj przepis Przypnij przepis

kiszony czosnek

Kto choć raz kisił ogórki nie będzie miał problemu z ukiszeniem czosnku.
czas przygotowania5 mins
czas całkowity14 d
kategoria: Przystawki
kuchnia: domowa
czosnek, fermentacja, kiszonki, przetwory

Składniki:

  • 10 szt. główek czosnku, młodego
  • 1 pęczek kopru
  • 1 kawałek korzenia chrzanu
  • 1 garść winogron
  • 1 łyżka przyprawy do ogórków, np. gorczyca, ziele angielskie, nasiona kopru, itp.
  • 1,5 łyżki soli kamiennej, niejodowanej
  • 1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej

Przepis

  • Z główek czosnku obierz wierzchnią łuskę
  • W 1,5 litrowym słoju na dnie ułóż przyprawy, na nich czosnek i winogrona.
  • Całość zalej wodą wymieszaną z solą.
  • Obciąż czosnek, tak by nie wypływał i odstaw na 1-2 tygodnie