kiszony czosnek
Kto choć raz kisił ogórki nie będzie miał problemu z ukiszeniem czosnku.
czas przygotowania5 minuty minut
czas całkowity14 dni d
kategoria: Przystawki
kuchnia: domowa
czosnek, fermentacja, kiszonki, przetwory
- 10 szt. główek czosnku, młodego
- 1 pęczek kopru
- 1 kawałek korzenia chrzanu
- 1 garść winogron
- 1 łyżka przyprawy do ogórków, np. gorczyca, ziele angielskie, nasiona kopru, itp.
- 1,5 łyżki soli kamiennej, niejodowanej
- 1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej
Z główek czosnku obierz wierzchnią łuskę
W 1,5 litrowym słoju na dnie ułóż przyprawy, na nich czosnek i winogrona.
Całość zalej wodą wymieszaną z solą.
Obciąż czosnek, tak by nie wypływał i odstaw na 1-2 tygodnie