Cofnij

Bableves - zupa fasolowa

To jedna z trzech węgierskich zup fasolowych
czas przygotowania15 minuty
czas gotowania1 godzina 30 minuty
kategoria: Zupy
kuchnia: Węgry
fasola, kuchnia węgierska, ocet, papryka, smalec
ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 250 g czerwonej fasoli suchej
  • 40 g smalcu
  • 1 cebula mała
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis

  • Fasolę namocz dzień wcześniej. Przed gotowaniem zmień wodę. Jeśli nadmiernie odparuje, to uzupełnij ją do 2 litrów.
  • Do miękkiej fasoli dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę.
  • Przygotuj zasmażkę rumieniąc na smalcu drobno posiekaną cebulę. Po czym zdejmij ją z ognia.
  • Kiedy tłuszcz przestanie wrzeć wsyp słodką paprykę, wymieszaj ją z cebulą i powoli podgrzewaj. Następnie wsyp mąkę i dokładnie rozmieszaj.
  • Do zasmażki wlewaj niewielkie ilości płynu z zupy, dokładnie rozprowadzaj i dopiero dolewaj następną porcję płynu. Po czym wlej całość do zupy.
  • Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku.