Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj przepis
Przypnij przepis
Bableves - zupa fasolowa
To jedna z trzech węgierskich zup fasolowych
czas przygotowania
15
minuty
minut
czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
kategoria:
Zupy
kuchnia:
Węgry
fasola, kuchnia węgierska, ocet, papryka, smalec
ilość porcji:
4
osoby
Składniki:
250
g
czerwonej fasoli
suchej
40
g
smalcu
1
cebula
mała
2
marchewki
2
pietruszki
5
łyżek
mąki pszennej
5
łyżek
słodkiej papryki
w proszku
sól
pieprz
1
łyżka
octu
1
łyżeczka
cukru
Przepis
Fasolę namocz dzień wcześniej. Przed gotowaniem zmień wodę. Jeśli nadmiernie odparuje, to uzupełnij ją do 2 litrów.
Do miękkiej fasoli dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę.
Przygotuj zasmażkę rumieniąc na smalcu drobno posiekaną cebulę. Po czym zdejmij ją z ognia.
Kiedy tłuszcz przestanie wrzeć wsyp słodką paprykę, wymieszaj ją z cebulą i powoli podgrzewaj. Następnie wsyp mąkę i dokładnie rozmieszaj.
Do zasmażki wlewaj niewielkie ilości płynu z zupy, dokładnie rozprowadzaj i dopiero dolewaj następną porcję płynu. Po czym wlej całość do zupy.
Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku.