Go Back

Leniwe pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

czas przygotowania30 minutes
czas gotowania10 minutes
kategoria: Dania główne
kuchnia: domowa
biały ser, czosnek niedźwiedzi, kluski

Składniki:

  • 150 g liści czosnku niedźwiedziego świeżego
  • 500 g tłustego białego sera
  • 2 szt. jajka
  • 1,5 szkl. mąki + trochę więcej
  • 0,5 kostki masła

Przepis

  • Ser zmiel lub pokrusz widelcem.
  • Posiekaj czosnek niedźwiedzi i dodaj do sera.
  • Wbij 2 jajka i dodaj mąkę.
  • Jeśli ciasto się mocno lepi, to podsyp jeszcze trochę mąką, ale nie dawaj jej za dużo.
  • Uformuj z ciasta wałeczki i pokrój na kawałki wielkości kopytek.
  • Wrzucaj na osoloną wrzącą wodę, gdy wypłyną sprawdź ich stopień ugotowania.
  • Odcedzone leniwe polej stopionym masłem.