Cofnij

wolnogotowana zupa pomidorowa z klopsikami

Trochę inna pomidorowa
czas przygotowania15 minuty
czas gotowania6 godziny
kategoria: Zupy
kuchnia: domowa
cieciorka, jednogarnkowe, wolnowar
ilość porcji: 6 osób

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 400 g cieciorki, ugotowanej lub 1 puszka
  • 1 l rosołu,
  • 800 g pomidorów z puszki, krojonych
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżka skórki z cytryny, otartej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 g makaronu orzo

klopsiki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 kajzerka, sucha
  • 1 jajko, małe
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kaszy manny, opcjonalnie

Przepis

  • Namocz kajzerkę, odciśnij i wymieszaj z mięsem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt płynna, dodaj kaszę mannę i odstaw na 15 minut.
  • Uformuj 12 klopsików.
  • Wszystkie składniki zupy oprócz makaronu ułóż na dnie wolnowaru i podlej rosołem.
  • Na powierzchni ułóż klopsiki.
  • Wolnowar w trybie low ustaw na 6 godzin.
  • Wsyp orzo i gotuj do jego miękkości.