Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj przepis
Przypnij przepis
wolnogotowana zupa pomidorowa z klopsikami
Trochę inna pomidorowa
czas przygotowania
15
minuty
minut
czas gotowania
6
godziny
godzin
kategoria:
Zupy
kuchnia:
domowa
cieciorka, jednogarnkowe, wolnowar
ilość porcji:
6
osób
Składniki:
1
cebula,
posiekana
1
ząbek
czosnku,
zmiażdżony
2
marchewki,
pokrojone w kostkę
400
g
cieciorki,
ugotowanej lub 1 puszka
1
l
rosołu,
800
g
pomidorów z puszki,
krojonych
½
łyżeczki
oregano
1
łyżka
skórki z cytryny,
otartej
1
szczypta
soli
1
szczypta
pieprzu
200
g
makaronu orzo
klopsiki
500
g
mielonego mięsa drobiowego
1
kajzerka,
sucha
1
jajko,
małe
1
łyżka
natki pietruszki,
posiekanej
sól
pieprz
2
łyżki
kaszy manny,
opcjonalnie
Przepis
Namocz kajzerkę, odciśnij i wymieszaj z mięsem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt płynna, dodaj kaszę mannę i odstaw na 15 minut.
Uformuj 12 klopsików.
Wszystkie składniki zupy oprócz makaronu ułóż na dnie wolnowaru i podlej rosołem.
Na powierzchni ułóż klopsiki.
Wolnowar w trybie low ustaw na 6 godzin.
Wsyp orzo i gotuj do jego miękkości.