zupa pomidorowa z klopsikami

pomidorowa z klopsikami

Powolne gotowanie zupy wydawać się może zajęciem cokolwiek dziwnym, ale że od niedawna stałam się posiadaczką wolnowaru Crock-Pot 5,7L, to pomalutku sobie z nim eksperymentuję. Na pierwszy ogień poszła zupa pomidorowa z klopsikami. Zestaw smakowo bezpieczny, a i proces gotowania raczej nie powodujący niespodzianek.

Wolnowar jednak inaczej gotuje niż zwykły garnek!

I ta inność nie wynika jedynie z czasu gotowania, bo to jakby mieści się już w nazwie. Warzywa pozostają jędrne. Cudowne jest to, że przypalenie stało się w zasadzie niemożliwe. Nie żebym tak znowu często coś przypalała, ale liczę na to, że i reszta rodziny śmiało weźmie się za gotowanie bez nadzoru. Bo właśnie to jest najlepsze – nie musisz stać i mieszać, pilnować czasu gotowania. Te sprawy programujesz 2 przyciskami z aż 6 i już! 😉

wolnowar, zupa pomidorowa, klopsiki, uleuli,

Zupa pomidorowa z klopsikami – złam schemat!

Wiem, ze zjadacze pomidorówki dzielą się na 4 frakcje: makaron/ryż i krem / widoczne składniki. Nie lubię opowiadać się za jedną opcją w kuchni. Więc tym razem zupa pomidorowa z klopsikami została i z widocznymi składnikami i z makaronem przypominającym ryż. Dodana cieciorka i oregano nadają jej rysu śródziemnomorskiego i przypominają przedpandemiczne wakacje 😉

wolnogotowana zupa pomidorowa z klopsikami

Trochę inna pomidorowa
czas przygotowania15 minuty
czas gotowania6 godziny
kategoria: Zupy
kuchnia: domowa
cieciorka, jednogarnkowe, wolnowar
ilość porcji: 6 osób

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 400 g cieciorki, ugotowanej lub 1 puszka
  • 1 l rosołu,
  • 800 g pomidorów z puszki, krojonych
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżka skórki z cytryny, otartej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 g makaronu orzo

klopsiki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 kajzerka, sucha
  • 1 jajko, małe
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kaszy manny, opcjonalnie

Przepis

  • Namocz kajzerkę, odciśnij i wymieszaj z mięsem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt płynna, dodaj kaszę mannę i odstaw na 15 minut.
  • Uformuj 12 klopsików.
  • Wszystkie składniki zupy oprócz makaronu ułóż na dnie wolnowaru i podlej rosołem.
  • Na powierzchni ułóż klopsiki.
  • Wolnowar w trybie low ustaw na 6 godzin.
  • Wsyp orzo i gotuj do jego miękkości.

Inne polecane przeze mnie zupy pomidorowe:

  1. zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
  2. włoska pomidorówka
  3. Zupa pomidorowa z grzybami
  4. Zupa pomidorowa z dynią
Wpis powstały we współpracy partnerskiej

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating