Po serii grzybowej potrzebna była choćby mała odmiana. Poszłam więc w ziemniaki i ser – bardzo proste i bardzo dobre połączenie smaków.
zapiekanka ziemniaczana z serem – składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 cebule,
- 150 g chudego wędzonego boczku,
- 1 płaska łyżka kminku,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml bulionu,
- 150 g kremowego twarożku,
- 150 g sera żółtego,
- 150 g sera koziego,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz
zapiekanka ziemniaczana z serem – przepis
Cebule i boczek pokrój w kostkę, wymieszaj z kminkiem i uduś na 2 łyżkach oleju. Wlej wino i bulion i zagotuj, wymieszaj z kremowym twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w 0,5 cm plasterki. Naczynie do zapiekanek wysmaruj 1 łyżą oleju i rozłóż połowę ziemniaków tak, by ich krawędzie zachodziły na siebie. Polej sosem cebulowo-serowym. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, oprósz ją solą i pieprzem. Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ser kozi pokrój w plasterki i ułóż na ziemniakach, pomiędzy rozłóż ser żółty. Piecz około 40 minut w 180 st. C.