Nadal nie mamy dość szparagów i testujemy je w różnych konfiguracjach. Smażonych jeszcze nie jedliśmy, więc pora była to zmienić. Na patelni grillowej równocześnie smażyły się bakłażany i cukinie. Do nich powstał specjalnie zielony sos winegret, którego kolor dały szczypiorek i pietruszka. Zdecydowanie polecam tę ciepłą przystawkę.
smażone szparagi z zielonym sosem winegret
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- opcjonalnie 1 bakłażan,
- opcjonalnie 2 cukinie,
- olej do smarowania patelni grillowej,
- sól
sos winegret
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 3 łyżki czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (0,5 pęczka),
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (0,5 pęczka),
- sól i pieprz do smaku
Składniki sosu zmiksuj. Bakłażan i cukinie pokrój w 1 cm plastry. Bakłażan posyp solą i odstaw na 30 minut, a następnie zetrzyj ją ręczniczkiem papierowym. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Warzywa smaż na patelni około 5 minut z każdej strony, ułóż je na półmisku, polej sosem i podawaj ciepłe lub schłodzone w lodówce.