kaczka pieczona z cytrusami i miodem

Okazało się, że w trakcie tych świąt wśród rodziny i znajomych królowała obiadowo kaczka. Choć nadziewana jabłkami jest pyszna, to warto spróbować też innych smaków. Ta, dzięki cytrusom i przyprawie „pięć smaków”, smakowała egzotycznie.

kumkwat,pomarańcza,

pieczona kaczka z owocami cytrusowymi

  • 1 kaczka 1,5 kg,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża marchewkowa,
  • 2 pomarańcze lub 6-8 kumkwatów,
  • 0,5 świeżego ananasa

marynata

  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka przyprawy „pięć smaków”,
  • 2 łyżeczki chili w proszku,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka soli

Kaczkę zamarynuj przynajmniej 12 godzin przed pieczeniem. Zmiażdżony czosnek wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty i natrzyj mieszanką kaczkę, następnie odstaw ją w chłodne miejsce. Godzinę przed pieczeniem postaw kaczkę w temperaturze pokojowej. Cebulę, seler, marchew, pomarańcze i ananas pokrój w tej samej wielkości, dość dużą kostkę. Kumkwaty wystarczy przekroić na pół. Owoce włóż do środka tuszki i zepnij ją wykałaczkami. To co się nie zmieści rozłóż na dnie brytfanny i na tym ułóż kaczkę. Zamkniętą brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Przez 2 godziny piecz kaczkę pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę lub folię aluminiową i piecz 30 minut zwiększając temperaturę do 200 st.C. Wyjmij kaczkę z brytfanny i odstaw na 20 minut. Z brytfanny zlej do sosjerki płyn, a owoce ułóż wokół pieczystego.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *