Okazało się, że w trakcie tych świąt wśród rodziny i znajomych królowała obiadowo kaczka. Choć nadziewana jabłkami jest pyszna, to warto spróbować też innych smaków. Ta, dzięki cytrusom i przyprawie „pięć smaków”, smakowała egzotycznie.
pieczona kaczka z owocami cytrusowymi
- 1 kaczka 1,5 kg,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 duża marchewkowa,
- 2 pomarańcze lub 6-8 kumkwatów,
- 0,5 świeżego ananasa
marynata
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka przyprawy „pięć smaków”,
- 2 łyżeczki chili w proszku,
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka soli
Kaczkę zamarynuj przynajmniej 12 godzin przed pieczeniem. Zmiażdżony czosnek wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty i natrzyj mieszanką kaczkę, następnie odstaw ją w chłodne miejsce. Godzinę przed pieczeniem postaw kaczkę w temperaturze pokojowej. Cebulę, seler, marchew, pomarańcze i ananas pokrój w tej samej wielkości, dość dużą kostkę. Kumkwaty wystarczy przekroić na pół. Owoce włóż do środka tuszki i zepnij ją wykałaczkami. To co się nie zmieści rozłóż na dnie brytfanny i na tym ułóż kaczkę. Zamkniętą brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Przez 2 godziny piecz kaczkę pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę lub folię aluminiową i piecz 30 minut zwiększając temperaturę do 200 st.C. Wyjmij kaczkę z brytfanny i odstaw na 20 minut. Z brytfanny zlej do sosjerki płyn, a owoce ułóż wokół pieczystego.