pomarańczowe ziemniaki

jeden z najczęstszych piątkowych zestawów obiadowych – smażona ryba z ziemniakami. Fajnie jeśli w takim zestawie pojawia się jakaś odmiana. Ja na warsztat wzięłam ziemniaki. Niby drobny dodatek pomidorów, a efekt całkiem zadowalający.

kartofle, suszone pomidory, dodatki do mięsa, do ryby

pomarańczowe puree ziemniaczano-pomidorowe

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oleju*,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i utłucz. Pomidory i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oleju z koncentratem pomidorowym. Dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz bardziej gładkie puree, to całość zmiksuj dodając trochę masła i mleka.

* jeśli posiadasz pomidory suszone, ale nie z oleju, to namocz je w małej ilości wrzątku przez jakieś 30 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *