pewnie nie raz stanęliście przed problemem, co zrobić z jedzeniem, które pozostało niezjedzone na grillu. a to jedna karkówka lub udko, a to kiełbaska, a to jakieś warzywa. może dla jednej osoby na odgrzewany obiad by jeszcze wystarczyło, ale już dla kilkuosobowej rodziny nie. dlatego proponuję sałatkę „na winie”, czyli z tego co się nawinie pod rękę z rzeczy które nam pozostały. niezaprzeczalną zaletą takich sałatek jest to, że nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, można dowolnie modyfikować jej składniki, ważne żeby składniki były urozmaicone i nie zabrakło w niej świeżej zieleniny. jako bazę proponuję wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który powstaje z całych zmielonych ziaren pszenicy, czyli zawiera i łuskę i bielmo i zarodek. dzięki czemu nie jest pozbawiony witamin, minerałów i błonnika. do tego jest znacznie bardziej sycący od makaronu białego.
ciepła sałatka z makaronu pełnoziarnistego z grillowaną karkówką i warzywami
- 20 dkg karkówki (1-2 kolety) marynowanej,
- po 1 cukinii i bakłażanie marynowanych (można dać więcej),
- 50 dkg makaronu pełnoziarnistego,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek natki,
- sól, pieprz, musztarda
karkówkę i warzywa zgrillować. ugotować makaron. mięso pokroić w paseczki, warzywa w grubą kostkę. natkę i szczypior drobno posiekać. marynaty z mięsa i warzyw zagotować w rondelku (jeśli marynaty jest bardzo mało, można ją zastąpić sosem winegret). wszystkie składniki polać marynatą i wymieszać. doprawić ewentualnie solą, pieprzem i musztardą.