Zdaję sobie sprawę, że dla niektórych cała gęś to za dużo, tak pod względem jedzenia, jak i zabawy w trakcie przygotowania. Dlatego też dziś coś, co można zrobić z samych gęsich udek, które dość łatwo kupić zamrożone przez cały rok.
udka gęsi z porem i jabłkiem – przepis
2 udka, 1 por, 1 nieduże jabłko, sól, pieprz, tymianek
Udka wytrybować, czyli usunąć z nich kości. Obficie natrzeć przyprawami i dostawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Z pora odciąć kawałek o długości uda, zaczynając od białej strony. Przekroić na pół i wsunąć w miejsce kości. Jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo z nasionami, skórkę pozostawić. Wsunąć obok pora. Końcówkę uda spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianym sznurkiem. Piec około 3 godzin w 150 st. C (mniejsze krócej).