Choć Niemcy świętują na przełomie września i października, Czesi sierpnia i września, a Polacy w czerwcu, to w Ameryce w 2007 roku ustanowiono Międzynarodowy Dzień Piwa i Piowowarów w pierwszy piątek sierpnia. Pomimo że ten pomysł początkowo miał wyłącznie zasięg lokalny, to z pomocą internetu trafił do ponad 50 krajów.
Głównym celem oczywiście jest raczenie się smakiem piwa. Jednak nie do tego najpopularniejszego sposobu jego konsumpcji będę Was zachęcać. Piwo jest także doskonałym składnikiem wielu potraw. Można je wykorzystać do sosów, zup, marynowania mięs i wypieków. Jeśli macie sprawdzone sposoby jego zastosowania – podzielcie się. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to niech Dzień Piwa będzie doskonałym pretekstem do tygodnia eksperymentów z piwem w tle!
Wpisy można publikować na Durszlaku i Mikserze, jak również zgłaszać bezpośrednio mailem – janiolka[at]gazeta.pl
Tytułem wpisu nie mogą być cyferki i motywy graficzne.
Można dodać dowolną ilość wpisów.
Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
|
Kod dla osób niepowiązanych z agregatorami kulinarnymi. |
A „na rozgrzewkę” kilka przepisów z piwem:
kurczak pieczony na butelce piwa
kurczak duszony z piwem
wołowina duszona
biała kiełbasa pieczona
biała kiełbasa duszona w piwie
ozorki a’la flamandzki gulasz piwny
chleb piwno-orzechowy