lato w końcu w pełni. pewnie należę do nielicznych, którzy mimo braku urlopu cieszą się z upałów (dla malkontentów przypomnę, że jeszcze 2 miesiące i będzie zima ;)). miedzy innymi dlatego z wielką sympatią potraktowałam zaproszenie do konkursu „Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe”.
smak piwa ryżowego odbiega od smaku, do którego jestem przyzwyczajona. i bezdyskusyjnie jest orzeźwiające. informacja producenta o tym, że najlepiej pić je z plasterkiem cytryny, naprowadziła mnie na słodko-kwaśny smak wytrawnej tarty, której receptura została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe.
tarta z czerwoną cebulą i piwem
1 arkusz ciasta francuskiego, 1 kg czerwonej cebuli, 1/3 szkl. oliwy z oliwek, 1,5 szkl. octu winnego z dodatkiem soku z czerwonej cebuli, 1,5 szkl. piwa „jasne ryżowe”, 15-20 dkg brązowego cukru, 2 łyżki suszonego tymianku, sól, pieprz, krążek camemberta
przygotować nadzienie: obrane cebule pokroić w piórka. smażyć ją powoli na oliwie w szerokim rondlu o grubym dnie, aż będzie szklista i miękka (ok. 30 min.). następnie dodać ocet, zagotować go i odparować. dodać cukier, tymianek i piwo. doprawić solą i pieprzem. powoli gotować do momentu, aż zgęstnieje.
arkusz ciasta francuskiego wyłożyć w blaszce. na wierzch ustawić drugą – mniejszą blaszkę, obciążoną w środku (u mnie mały moździerz). piec w 200 st. C ok. 15 min. wyjąć z piekarnika, zdjąć mniejszą blaszkę i ułożyć we wgłębieniu cebulowe nadzienie. na wierzchu położyć plasterki camemberta i zapiekać razem 20 min.
jeśli krawędzie ciasta francuskiego po pierwszym pieczeniu są już zarumienione, należy je okryć kołnierzykami z folii aluminiowej.