dodatek proszku do pieczenia powoduje, że nie jest to taki najprawdziwszy chleb. ale jest bardzo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu. wbrew pozorom nie czuć go zbyt mocno piwem, może to akurat wypływać z tego, że było ono zwykłe jasne.
chleb piwno-orzechowy
300 g mąki pszennej typ 650, 100 g mąki pszennej razowej, 1,5 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, garść uprażonych orzechów włoskich, 350 ml piwa
do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, cukier i sól. stopniowo dolewamy piwo. mieszamy do uzyskania jednolitej, choć lepkiej masy. wsypujemy orzechy. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto chlebowe. wkładamy do rozgrzanego do 190 st.C. piekarnika na 60 minut. studzimy na kratce.