Sięgnęłam po kolejny książkowy przepis – ogórki zapiekane w sosie serowym. Przede wszystkim wybrałam świeże ogórki na gorąco, gdyż doskonale się już sprawdziły dwukrotnie w tej roli. I jako zupa i towarzystwo kurczaka.
ogórki zapiekane w sosie serowym
3 długie ogórki szklarniowe, 2 spore cebule, duży kubek śmietany, 15 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej
Ogórki obrać przekroić na 3 części i każdą z nich wzdłuż na pół. Wydrążyć z grubsza nasiona. zblanszować, odcedzić i ułożyć z naczyniu żaroodpornym. Obraną i posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju. Wyłączyć ogień, dodać śmietanę, gałkę, sól, pieprz i żółty ser. Masą zalać ogórki i zapiec ok. 20 min w 220 st. lub do zrumienienia.