zasadniczo sama raczej nie robię dżemów, co jakiś czas zabieram trochę rodzicom ze spiżarki, ale koleżanka z pracy tak mnie zapewniała o wyjątkowym smaku tych konfitur, że się złamałam. do aronii wkrótce wrócę, tyle że w postaci bardziej płynnej (będzie nalewka).
konfitura z aronii
- 1 kg aronii,
- 3/4-1 kg cukru,
- 1 szkl. wody
- 1 cytryna,
- 1 kieliszek wódki
owoce umyć, oderwać szypułki i przełożyć do głębokiego rondla. podlać wodą i zasypać cukrem. od momentu, gdy cukier się rozpuści, gotować 20 minut, ostawić do następnego dnia. ponownie konfiturę zagotować i trzymać przez 15 minut na małym ogniu. dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. gotować jeszcze około 45 minut. dodać wódkę, przelać do słoików i zakręcić szczelnie. można krótko pasteryzować.