na warsztat wzięłam chleb sprawdzonej kuchni mający w nazwie błyskawiczny. prawie 3 godziny, to dla mnie w tej kategorii się nie mieści. ale, że wybrałam go ze względu na obecność octu winnego, a nie czas, to byłam całkiem usatysfakcjonowana. zaletą jest to, że można go wyrobić zwykłym mikserem, bo ciasto jest dość płynne.
chleb pszenny z octem na zakwasie
60 g zakwasu żytniego, 400 g letniej wody, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki octu winnego (użyłam cydrowego), 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000, 300 g mąki pszennej zwykłej typ 650
drożdże rozkruszyć, posypać cukrem i podlać dwoma łyżkami letniej wody. gdy ruszą (jakieś 10 min.) wymieszać z pozostałą wodą i zakwasem, a potem dodać pozostałe składniki. odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. po tym czasie ciasto ponownie zamieszać (mikser na najniższych obrotach) i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy (u mnie 20×30 cm). odstawić do ponownego wyrośnięcia.* piekarnik rozgrzać do 220 st.C, na dno wlać pół szklanki wody. chleb oprószyć mąką przed wstawieniem do piekarnika. piec ok. 40-45 min.
* tu zrobiłam sobie dłuższą przerwę i przykryte ciasto wstawiłam na noc do lodówki i 30 minut przed pieczeniem wyjęłam z lodówki