Grappa to włoski winiak gronowy wyrabiany z wytłoków winogronowych. Bezbarwna lub o odcieniu żółtawym, charakteryzuje się swoistym wytłoków-trawiastym zapachem i smakiem. Białe grappy są starsze, dojrzewają kilka lat w szklanych zbiornikach, są najlepsze i bardzo drogie. Grappę produkuje się głównie w północnych i częściowo środkowych regionach Włoch, zwłaszcza w Piemoncie, Veneto i Friuli.
Klasyfikacja:
· bardzo krótko dojrzewająca (Grappa Giovane), ale min. sześć miesięcy, dzięki czemu aromat nie został zmieniony np. przez drewno beczki
· dojrzewająca co najmniej 1 rok – Grappa Invecchiata, z tego minimum 6 miesięcy w dużych beczkach
· Grappa Monovitigno – grappa włoski winiak do wyrobu, którego użyto wytłoków tylko jednej odmiany winogron
· grappy aromatyzowane – Grappa Aromatizzata