grappa

włoski winiak, alkohol, napitek, trunek, procenty,

Grappa to włoski winiak gronowy wyrabiany z wytłoków winogronowych. Bezbarwna lub o odcieniu żółtawym, charakteryzuje się swoistym wytłoków-trawiastym zapachem i smakiem. Białe grappy są starsze, dojrzewają kilka lat w szklanych zbiornikach, są najlepsze i bardzo drogie. Grappę produkuje się głównie w północnych i częściowo środkowych regionach Włoch, zwłaszcza w Piemoncie, Veneto i Friuli.

włoski winiak, alkohol, napitek, trunek, procenty,

Klasyfikacja:

·  bardzo krótko dojrzewająca (Grappa Giovane), ale min. sześć miesięcy, dzięki czemu aromat nie został zmieniony np. przez drewno beczki

·  dojrzewająca co najmniej 1 rok – Grappa Invecchiata, z tego minimum 6 miesięcy w dużych beczkach

·  Grappa Monovitigno – grappa włoski winiak do wyrobu, którego użyto wytłoków tylko jednej odmiany winogron

·    grappy aromatyzowane – Grappa Aromatizzata

źródło: http://wino.tam.pl/ws_pliki/strony/alkohole.html

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *