tata przywiózł smak z Krakowa, i tak długo molestował o znalezienie przepisu, i przetestowanie go w domu, że nie mogło być dyskusji, jak w tym roku przyrządzić wielkiego ptaka. i tak naprawdę sprawdzałam przepis w lany poniedziałek 😉
indyk nadziewany kaszą gryczaną – składniki:
- indyk ok. 3 kg,
- 2 woreczki kaszy do nadzienia i ze 2 do zjedzenia oddzielnie,
- 30 dag boczku wędzonego,
- 30 dag wątróbki,
- masło,
- sól, pieprz
indyk nadziewany kaszą gryczaną – przepis
kaszę gotujemy wg wskazania na opakowaniu. gdy ona się studzi, to kroimy boczek i pięknie go rumienimy. wątróbkę drobno kroimy, dodajemy do boczku, i razem przesmażamy. po czym tłuszcz zostawiamy na patelni, a resztę mieszamy z kaszą. indyka nacieramy solą z pieprzem, na zewnątrz i od wewnątrz. do wnętrza pakujemy tyle kaszy ile się da. jeśli indyk miał usuniętą szyję, po której została skóra, to tam również. spinamy wykałaczkami lub zszywamy, polewamy tłuszczem z patelni, a odrobinę wody wlewamy na dno brytfanny. i wstawiamy do piekarnika na jakieś 2,5-3 godziny. oczywiście w trakcie pieczenia wskazane jest polewanie. pozostałą kaszę wykładamy do podłużnej wąskiej formy, i gdy zostanie nam 45 min. do końca pieczenia, wstawiamy ją do piekarnika obok indyka. możemy ją polać tym, co z indyka się wytopiło.
komentarz archiwalny:
grazyna1961.only 10 lat temu
Pyszny taki indyk! Lubie kasze gryczaną, ale do indyka mi jakoś nie pasowała. Ale tak przyrządzona musi być pyszna 🙂
janiolka 10 lat temu
a jaka dobra jest z gęsią!!!