nie jest to może najbardziej wyszukane danie, ale świetnie się sprawdza jako ciepła kolacja.
makaron z cukinią pod beszamelem
3 cukinie (ok. 15 cm), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, olej do smażenia, 50 dkg makaronu kokardki, sól, pieprz, pół pęczka koperku
beszamel: 1/3 kostki masła, 3 łyżki mąki pszennej, 1-1,5 szklanki mleka, sól, pieprz biały, sok z cytryny, gałka muszkatołowa
cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w plastry. na rozgrzany olej na dużej patelni wrzucić drobno posiekany czosnek, a po chwili cukinię. polać sosem sojowym i krótko podsmażyć. następnie dusić kilka minut pod przykryciem, uważając by nie była całkiem miękka.
przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. zasmażka powinna zostać biała. rozprowadzić ją zimnym mlekiem. doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. zalać beszamelem cukinię, dodać posiekany koperek i wymieszać. ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. przełożyć do wysmarowanego masłem lub olejem, naczynia do zapiekania. na wierzchu ułożyć cukinię z sosem. zapiekać do zrumienienia – ok. 20 min. w 200 st.C.