jakie mam skojarzenia wywołane połączeniem mięsa z owocami? Pierwszy chyba będzie schab ze śliwkami, potem indyk/kaczka z borówkami lub żurawinami. nie przepadam za ananasem wykorzystywanym w sosach słodko-kwaśnych. za to lubię cytrynę z kurczakiem, i to było na obiadek.
kurczak w sosie cytrynowym
- kurczak,
- 2 cytryny,
- mała marchewka i kawałek selera lub kostka rosołowa,
- cebula
pokrojoną drobno cebulę szklę w rondelku. dokładam pokrojonego kurczaka i czasem go podsmażam, a czasem nie. zalewam wodą tak, by go przykryła. dorzucam pokrojone warzywa i startą skórkę z cytryny. lubię intensywną goryczkę, więc dużo jej daję, ale to kwestia upodobań a nie konieczności. gotuję do miękkości kurczaka (udka są najpyszniejsze). wlewam sok z cytryn, zasada taka sama jak przy skórce. dodaję odrobinę cukru, sól i pieprz biały do smaku. można odrobinę zagęścić.
świetnie pasuje do tego ryż i kasze – manna i kukurydziana.
janiolka, środa, 19 stycznia 2005