kurczak i pieczarki to chyba jedno z najpopularniejszych zestawień. niewielki dodatek suszonych pomidorów sprawia, że danie przestaje być nudne.
kurczak z pieczarkami w kremowym sosie
- 30 dkg piersi z kurczaka,
- 25 dkg pieczarek,
- sól, pieprz,
- oliwa do smażenia,
- bazylia lub natka do posypania
sos wersja A:
- 1 szkl. kwaśnej śmietany,
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
sos wersja B:
- 0,5 szkl. kwaśnej śmietany,
- 1 opakowanie serka kremowego z suszonymi pomidorami
pierś kurczaka pokroić w 0,5 cm plastry. oprószyć solą i pieprzem. smażyć na oliwie układając kawałki mięsa w jednej warstwie, po 2 minuty z każdej strony. zdjąć z patelni i zostawić pod przykryciem. oczyszczone pieczarki pokroić w grube plastry. również zrumienić na patelni. pomidory z oleju drobno posiekać, odłożyć łyżkę do posypania, resztę dodać do pieczarek na patelni. wlać śmietanę, dołożyć mięso, podgrzać, ale nie gotować. przed podaniem posypać pozostawionymi pomidorami, posiekaną bazylią lub natką. jeśli macie problem ze zdobyciem pomidorów można użyć serka mieszając go ze śmietaną i dalej postępując, jak powyżej.