Zwykle do pieczonego drobiu podawaliśmy żurawinę, borówki z gruszkami lub jarzębinę z jabłkami. W naszym domu to oczywiste połączenia. Więc aż dziw, że do tej pory nie szukałam czegoś nowego i nie robiłam tego sosu w domu! Sos cumberland jest o wiele pełniejszy w smaku dzięki dodatkom, a przygotowanie jest na tyle proste, że można to powierzyć nastolatce.
sos cumberland – przepis
na około 500 ml sosu
- 250 g gotowej żurawiny do mięs.
- 250 g dżemu z czarnej porzeczki,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 0,5 łyżki ostrej musztardy,
- 1 łyżka czerwonego wina,
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 cytryna,
- sól, biały pieprz, ostra papryka
Żurawinę zmiksuj z dżemem z czarnej porzeczki. Dodaj chrzan, musztardę i wino. Drobno posiekaj kandyzowaną skórkę. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Obie skórki połącz z pozostałymi składnikami. Przypraw solą pieprzem i ostrą papryką. Podawaj do pasztetów, wędlin i pieczonych mięs.