to nie pierwsza tarta z burakami na tym blogu, ale po raz pierwszy odważyłam się pokazać odwróconą tartę tatin. bo przy pierwszej jaką zrobiłam, a była to tarta tatin z pomidorami, nie starczyło mi odwagi, by ją odwrócić po upieczeniu 😉
tarta tatin z burakami
- 4 ugotowane buraki,
- 70 g cukru (ok. 6 łyżek),
- 40 g masła (ok. 3 łyżek),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżka octu balsamico,
- 250 g ciasta francuskiego,
- 100 g fety lub innego białego słonego sera,
- sól, pieprz
Rozgrzej grubą, ciężką patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika. Rozsyp cienką warstwą cukier. Ruszaj patelnią, żeby cukier się nie przypalił, ale nie używaj łyżki do mieszania. Gdy cukier się rozpuści dodaj masło, szczyptę soli, tymianek, ocet i miód. Wymieszaj wszystko i zestaw z ognia. Buraki pokrój na 3 mm plasterki i spiralnie ułóż w patelni na warstwie karmelu (uwaga karmel może pryskać). Dopraw solą i pieprzem. Na powierzchni buraków połóż rozwałkowane ciasto francuskie. Krawędzie wystające poza patelnię wepchnij do środka patelni. Piecz w 200 st. przez 20-25 minut. Po upieczeniu patelnię przykryj dużym, płaskim talerzem i odwróć. Pozostaw tak przez 30 sekund, żeby karmel całkowicie się odkleił od dna i dopiero wtedy zdejmij patelnię. Podawaj tartę od razu posypaną pokruszoną fetą.