W końcu są grzyby, kto żyw stara się wyskoczyć choć raz do lasu. Mi się jeszcze nie udało i zadowolić się musiałam kupnymi. Co mogę napisać o dzisiejszej zupie? Na pewno jest to zupa dla poszukiwaczy nowych smaków, w niczym nie przypomina naszej tradycyjnej grzybowej, czy krupniku z grzybami.
grzybowa ze śliwkami
- 500 g porcji rosołowej (drobiowa lub wołowa),
- 200 g suszonych śliwek bez pestek,
- 2 l wody,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 400 g świeżych grzybów leśnych (wystarczą same nóżki),
- po 2 szt.: ziela angielskiego, pieprzu niemielonego, liści laurowych,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz
- śmietana
Porcję rosołową zalej wodą, zszumuj i dodaj śliwki. Gotuj około godziny, przestudź, obierz mięso z kości. Kości wyrzuć, a wywar ze śliwkami i koncentratem pomidorowym zmiksuj. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, grzyby pokrój w plasterki. Cebulę zeszklij na oleju i dodaj warzywa, przyprawy i grzyby, duś razem 15 minut. Dodaj do zmiksowanego wywaru, przypraw solą i pieprzem. Podawaj ze śmietaną.