ten tydzień poświęcony był smakom kuchni skandynawskiej w ramach zabawy z Mopsem w kuchni. W związku z czym, także dzisiejsza potrawa pochodzi z tamtego regionu. Jej wyborowi towarzyszył ciekawy zbieg okoliczności. Od jakiegoś czasu bardzo interesuje mnie temat budyniów warzywnych. Przy czym te budynie nie mają nic wspólnego z mlecznymi kisielami. Czytam sobie różne przepisy i mając jeszcze kilka wątpliwości technicznych odkładam próbę na jakiś sprzyjający moment. O budyniu kapuścianym czytałam również, i między polskim, a szwedzkim przepisem jest kilka różnic.
Polskie budynie muszą być lekkie i tę lekkość zawdzięczają ubitej pianie białek. Natomiast szwedzki budyń jest zapiekanką. Fakt, warstwa mięsna nie jest zbita, ale dzięki zawartości ryżu (a on akurat wcale nie jest konieczny)! Polskie budynie piecze się lub gotuje w formie do babek. Szwedzki jest pieczony po prostu w głębszym naczyniu do zapiekania. Polski budyń przez swoją formę i delikatność jest czymś dość wyrafinowanym. Natomiast szwedzki jest sycącą potrawą „domową”, która miała dostarczyć energii pracującym fizycznie. W kwestii dodatków nie różnimy się aż tak bardzo, bo polski budyń lubi sos o wyraźnym smaku. Szwedzki również, choć najlepiej by był to sos pieczeniowy, a do tego oczywiście… borówki!
Kålpudding – budyń kapuściany
- czubata szklanka ryżu okrągłoziarnistego, np. takiego jak do risotto,
- 2,5 kg białej kapusty,
- 1 łyżeczka soli na litr wody do gotowania kapusty,
- 50 ml syropu cukrowego lub klonowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
- 2 duże jajka,
- 80 ml mleka,
- sól, czarny pieprz,
- 2 łyżki suszonego majeranku
Ugotuj ryż i odstaw go do ostudzenia. Kapustę pokrój w niezbyt kostkę, włóż do garnka, zalej osoloną wodą. Od momentu zawrzenia wody gotuj przez 5 minut, odcedź. Kapustę dopraw syropem cukrowym i sosem sojowym. Do ryżu dodaj mięso mielone, jajka, mleko i przyprawy. Masa nie powinna być zbyt zwarta. W dużym naczyniu do zapiekania ułóż warstwę z połowy kapusty. Na niej ułóż warstwę mięsną, którą przykryj resztą kapusty. Zapiekankę piecz przez 1 godzinę w 200 st.C. Podawaj z sosem pieczeniowym i/lub konfiturą borówkową.