różne rzeczy ludzie jedzą na śniadanie. Ja lubię coś, co nie jest zbyt popularne – zjeść zwykłą zupę obiadową. Młodsze pokolenie szaleje w internecie z owsiankami, nieprzypominającymi jednak tych siermiężnych kolonijnych zup mlecznych, na wspomnienie których pokrywam się gęsią skórką. Ale i tak to kanapki nadal chyba są robione najczęściej. Dla tych, co szukają alternatywy tego ostatniego śniadania mam coś zupełnie innego – tortille. Nie robi się ich dłużej, zawartość nie wypada ze środka z taką chęcią, jak spomiędzy dwóch kromek, a możliwość upchnięcia większej ilości warzyw i owoców (tak, owoców), może być niezłym patentem na wszelkie niejadki.
1. Kolejność podanych składników, to kolejność w jakiej powinny się one znaleźć na placku tortilli.
2. Jeśli sos jest wymieniony na końcu, to znaczy, że tylko nim skrapiamy zawartość.
3. Większe kawałki kroimy w plasterki lub słupki.
4. Placki tortilli na koniec możemy zwinąć w rulon lub złożyć z kopertę.
tortilla najprostsza z kurczakiem
- sos: majonez + ketchup (w proporcjach 1:1)
- sałata lodowa,
- upieczony kurczak pokrojony w słupki,
- pomidor,
- papryka,
tortilla z figami
- sos: twarożek śmietankowy (jeśli jest bardzo gęsty, to rozrzedzony jogurtem),
- świeży tymianek,
- figi w plasterkach,
- ser kozi w plasterkach,
- miód,
- czarny pieprz
tortilla z gruszką
- rucola,
- szynka parmeńska,
- gruszka,
- niebieski ser pleśniowy,
- orzechy włoskie,
- sos balsamiczny
tortilla wiejska
- sałata masłowa
- wędzony ser żółty w plastrach lub cienko pokrojony oscypek,
- szynka wędzona w plastrach,
- jajka sadzone,
- sos: majonez z roztartym czosnkiem
tortilla wegetariańska
- hummus,
- suszone pomidory w paseczkach,
- mieszanka sałat,
- kiełki,
- awokado,
- sos: oliwa + ocet balsamiczny
tortilla z tuńczykiem
to następuje jedyne odstępstwo w metodzie składania, bowiem nie układamy nic warstwowo, tylko robimy ze składników pastę, którą smarujemy placek
- osączony tuńczyk z puszki,
- osączona kukurydza,
- posiekana szalotka lub zielona cebulka,
- tarty ser żółty,
- sos: majonez