pieczona dynia oraz frytki z selera i marchwi z tahini

warzywa korzeniowe to bardzo wdzięczny produkt do przygotowania frytek. większość znanych mi osób ogranicza się przy tym do posmarowania ich jedynie olejem, a po upieczeniu, do posypania solą. rozbudowałam to znacznie dodając do oleju tłustą tahinę i sok z cytryny, i zdecydowanie polecam Wam tę metodę.

marchew,seler,dynia,tymianek,dip,

frytki z warzyw 

  • dowolny zestaw warzyw korzeniowych – ok. 1 kg,
  • dynia hokkaido,
  • czosnek

sos:

  • 0,5 szkl. oleju,
  • 2 łyżeczki tahini,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • sok z całej cytryny,
  • sól, pieprz do smaku

Składniki sosu wymieszaj ze sobą. Nieobrany czosnek owiń w folię aluminiową bez smarowania sosem. Warzywa korzeniowe obierz i pokrój w grube frytki. Dynię w plastry troszkę grubsze od pozostałych warzyw. Partiami mieszaj z sosem i przekładaj na blachę do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą. Jeśli został sos, to pozostaw go na potem. Piecz od 25 minut (dynia, seler) do 40 minut (marchew, pietruszka, czosnek). Przełóż na półmisek i polej pozostałym sosem. Podawaj na gorąco.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *