Znudził się wam niedzielny rosół? W lodówce królują resztki ugotowanego ryżu, pieczonego kurczaka, czy rosołu, z którymi nie wiecie co zrobić? Mam zupę, która rozwiąże oba te problemy. Jeden dodatek, a zmieni się całkowicie jej charakter – sok cytryny. A jeśli nie macie takich problemów, to i tak warto ją ugotować – jest rewelacyjna!
zupa cytrynowa z kurczakiem
- 3 litry rosołu drobiowego z warzywami
- 1 szklanka suchego ryżu,
- mięso z pieczonego kurczaka (objętościowo około 2 udek lub podwójna pierś),
- sok z 2 cytryn,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- plasterki cytryny do dekoracji
Ugotuj ryż, osącz. Warzywa z rosołu pokrój w zapałkę i włóż z powrotem do rosołu, podgrzej razem. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Koperek drobno posiekaj. Kurczaka pokrój w nieduże kawałki lub na plasterki. Do miseczek wkładaj na dno porcję ryżu, na to kurczaka i koperek. Wlej rosół z warzywami. Udekoruj plasterkiem cytryny.
uwagi:
1. zbrylony ryż najłatwiej rozdrobnić mokrymi rękoma.
2. jeśli przygotowujesz zupę wcześniej, to kurczaka i połowę koperku możesz dodać do rosołu – zyska na tym. Ale nie dodawaj ryżu, gdyż będzie chłonął płyn.