wegetariańska lasagne z surowych warzyw

tak się zastanawiałam nad wyzwaniem Lubelli – „szybka lasagne”, czy da się ją zrobić szybko? No gdyby użyć gotowych półproduktów, to pewnie tak, ale nie na tym chyba wic polega. Gotowanie sosu, a często podgotowanie również płatów lasagne trochę czasu zajmuje. Postanowiłam skrócić go ile się da i ograniczyć gotowanie do zera. I stąd wzięły się surowe warzywa, jako nadzienie i suche płaty lasagne, które spokojnie nasiąkną sosem z warzyw. Oddzielną kwestią pozostało pieczenie, które choć trwa 40-60 minut, to nie wymaga specjalnego nadzoru.

cukinia, pieczarki, szpinak, makaron, 

lasagne z surowych warzyw

na naczynie ok. 20×20 cm

  • 9 płatów lasagne #Lubella,
  • 400 g szpinaku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 cukinia,
  • 200 g mozzarelli,
  • sól, pieprz

sos pomidorowy

  • 3-4 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 gałązki bazylii,
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz (lub inne ulubione przyprawy)

Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie drobno posiekaj razem z czosnkiem i bazylią. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z olejem i podziel na 4 części. Szpinak posiekaj razem z czosnkiem i wymieszaj ze śmietaną, lekko posól. Cukinie i pieczarki pokrój w plastry. szczypiorek posiekaj. Dno naczynia do zapiekania posmaruj 1/4 sosu, na nich ułóż suche płaty lasagne. Na nich połóż szpinak. Na to płaty lasagne i znowu 1/4 sosu, plastry cukinii i pieczarek. Lekko posól i popieprz. Posyp szczypiorkiem. Ułóż ostatnie płaty lasagne i zalej resztą sosu. Piecz pod przykryciem w 190 st. C przez 40-60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij przykrycie i na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser. Zapiekaj, aż powierzchnia się zrumieni.

#lubelloveinspiracje #szybkalasagne

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *