uwielbiam bakłażany pod każdą postacią, więc wykorzystując ich kształt ciężko było mi ich nie nadziać. Zastosowałam do tego soczewicę duszoną z pomidorami. Dobrze przyprawiona wręcz zachęca do jedzenia tych strączkoopornych 😉
bakłażany faszerowane soczewicą
- 4 nieduże bakłażany,
- 1 nieduża cebula,
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 marchew,
- 2 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera korycińskiego lub fety,
- sól, pieprz
Bakłażany przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż. Cebulę, środek bakłażana, selera, marchew pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane pomidory. Duś razem, aż warzywa będą miękkie. Dodaj soczewicę, przypraw solą i pieprzem, duś 3-5 minut. Przełóż do wydrążonych bakłażanów. Posyp pokrojonym w kostkę serem i zapiekaj w 180 st.C przez 20 minut.