na ciepło, na zimno, na kolację lub na pierwszy piknik w tym roku!
tarta porowa
ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
farsz:
- 3 duże pory,
- 2 łyżki oleju,
- 1,5 szklanki twarogu sernikowego,
- 3 jajka,
- 0,5 łyżeczki curry,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- 100 g żółtego sera,
- sól, pieprz
Mąkę z solą, masło i żółtko posiekaj nożem na kawałki wielkości połówek grochu lub zrób to malakserem. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Odstaw je do lodówki na 30 minut do godziny (potem będzie ciężko rozwałkować). Pory przekrój wzdłuż i umyj dokładnie między liśćmi, osusz i pokrój w plasterki. Na oleju duś je do miękkości pod przykryciem. Jeśli puściły dużo płynu, zwiększ ogień i zdejmij pokrywkę. Lekko posól i odstaw do przestudzenia. Jajka roztrzep z twarogiem, dopraw curry, gałką, solą i pieprzem. Wymieszaj ze startym serem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż formę do tarty, nakłuj widelcem całą powierzchnię i piecz przez 15 minut w 180 st.C. Podpieczoną skorupę wypełnij uduszonymi porami, na nie wylej masę serową. Wstaw ponownie do piekarnika na 30-40 minut, aż się wierzch zrumieni.