ostatnio pokazane frytki z marchewki i selera są pyszne i bardzo uniwersalne, bo ten sposób przygotowania warzyw można też wykorzystać do ciepłej sałatki na zdrowy lunch lub kolację. Pora roku jest już taka, że warto zadbać o rozgrzewanie naszych organizmów. To najłatwiejsza metoda zapobiegania przeziębieniom. Ważne też jest by posiłki były jak najbardziej kolorowe, choć często sobie z tego nie zdajemy sprawy, ale ma to niezwykle pozytywny wpływ na nasza psychikę i mamy szansę na ominięcie jesienno-zimowej depresji.
sałatka kuskus z pieczonymi warzywami
- 1 szklanka suchego kuskusu,
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 2 średnie marchwie,
- 1 mała dynia hokkaido,
- pęczek zielonej cebulki,
- sól, pieprz
sos:
- 0,5 szklanki oliwy,
- sok z 1 dużej cytryny,
- 2 łyżeczki tahini,
- 2 łyżki tymianku,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki sosu wymieszaj ze sobą. Marchewkę pokrój wzdłuż na ćwiartki, dynię w plastry. Podlej 2-3 łyżkami sosu, wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz 20 minut dynię, 45 minut marchew w 180 st. C. Upieczone warzywa lekko przestudź, tak by nie parzyły palców, a następnie pokrój na kawałki wielkości kęsa. Kuskus umieść w niedużym garnku, dodaj szczyptę soli i zalej wrzątkiem około 0,5 cm powyżej jego powierzchni. Przykryj garnek i odstaw na 15 minut. Następnie widelcem rozdrap go na pojedyncze ziarenka. Osącz ciecierzycę. Zieloną cebulkę pokrój w plasterki. Wszystkie składniki i pozostały sos wymieszaj ze sobą, ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.