wracam do kuchni niemieckiej, z której ostatnim przepisem był kapuśniak z piwem, czyli zupa oktoberfest. tym razem na warsztat idzie coś równie popularnego, jak u nas bigos, czyli duszony jarmuż. i tak, jak w przypadku bigosu nie należy się spodziewać, ze będzie to danie finezyjne i lekkostrawne. grünkohl dostarczy sporą dawkę energii w chłodny dzień.
jarmuż duszony z kiełbaskami
- 0,5 kg jarmużu,
- 25 dkg wędzonego boczku,
- 25 dkg wędzonych frankfurterek lub innych podwędzanych surowych kiełbasek,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1-2 szkl. wywaru ugotowanego na wędzonce,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki smalcu
Boczek i cebulę pokrój w grubą kostkę i razem przesmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz w paski jarmuż. Podlej wywarem. Gdy warzywa będą miękkie, przypraw musztardą, solą i pieprzem, dodaj kiełbaski. Gotuj jeszcze 15 minut.