grünkohl czyli jarmuż

wracam do kuchni niemieckiej, z której ostatnim przepisem był kapuśniak z piwem, czyli zupa oktoberfest. tym razem na warsztat idzie coś równie popularnego, jak u nas bigos, czyli duszony jarmuż. i tak, jak w przypadku bigosu nie należy się spodziewać, ze będzie to danie finezyjne i lekkostrawne. grünkohl dostarczy sporą dawkę energii w chłodny dzień.

jarmuż, kuchnia niemiecka, boczek, frankfurterki

jarmuż duszony z kiełbaskami

  • 0,5 kg jarmużu,
  • 25 dkg wędzonego boczku,
  • 25 dkg wędzonych frankfurterek lub innych podwędzanych surowych kiełbasek,
  • 2 marchewki, 
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 szkl. wywaru ugotowanego na wędzonce,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki smalcu

Boczek i cebulę pokrój w grubą kostkę i razem przesmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz w paski jarmuż. Podlej wywarem. Gdy warzywa będą miękkie, przypraw musztardą, solą i pieprzem, dodaj kiełbaski. Gotuj jeszcze 15 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *