dziś coś bez mięsa, ale nadal z piwem – risotto. często do jego wykonania używa się białego wina, proponuję zastąpić je jasnym, lekkim piwem. smakuje równie doskonale!
risotto z dynią na piwie
- 2 łyżki masła,
- 1,5 szklanki ryżu arborio,
- 1 szklanka piwa,
- 4-5 szklanek bulionu warzywnego,
- 1/4 dyni hokkaido,
- 1/3 szklanki parmezanu w płatkach*,
- sól
Masło rozgrzej w rondlu lub głębokiej patelni. Dodaj ryż i wymieszaj z masłem, smaż 1-2 minuty, często mieszając. Wlej piwo i gotuj, aż ryż je całkowicie wchłonie. Zacznij wlewać po pół szklanki bulionu, czekając aż każda porcja się wchłonie. Po 2 szklankach dodaj dynię pokrojoną 1 cm kostkę. Dalej dolewaj bulion, ciągle mieszając. Gdy risotto będzie już kremowe, posól. Posyp płatkami parmezanu i podawaj.
* najłatwiej uzyskuje się ją obieraczką do warzyw.