risotto z piwem

dziś coś bez mięsa, ale nadal z piwem – risotto. często do jego wykonania używa się białego wina, proponuję zastąpić je jasnym, lekkim piwem. smakuje równie doskonale!

ryż, tydzień z piwem w tle

risotto z dynią na piwie

  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 szklanki ryżu arborio,
  • 1 szklanka piwa,
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego,
  • 1/4 dyni hokkaido,
  • 1/3 szklanki parmezanu w płatkach*,
  • sól

Masło rozgrzej w rondlu lub głębokiej patelni. Dodaj ryż i wymieszaj z masłem, smaż 1-2 minuty, często mieszając. Wlej piwo i gotuj, aż ryż je całkowicie wchłonie. Zacznij wlewać po pół szklanki bulionu, czekając aż każda porcja się wchłonie. Po 2 szklankach dodaj dynię pokrojoną 1 cm kostkę. Dalej dolewaj bulion, ciągle mieszając. Gdy risotto będzie już kremowe, posól. Posyp płatkami parmezanu i podawaj.

* najłatwiej uzyskuje się ją obieraczką do warzyw.

Tydzień z piwem w tle 2015

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *