znudziło się wam smażenie kotletów mielonych? to je upieczcie! w dodatku w pysznym pomidorowym sosie. pora ku temu wyjątkowo sprzyjająca – lekkie ochłodzenie, dzięki czemu użycie piekarnika nie wzbudza oporów. a że pomidorów jest zatrzęsienie, więc warto je wykorzystywać nie tylko w zupie pomidorowej.
klopsiki pieczone w sosie pomidorowym
- 80 dkg mięsa mielonego,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka słodkiej suszonej papryki,
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów,
- 10 dkg czarnych oliwek
- 2 jajka
- 20 dkg mozzarelli,
- sól
bułkę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 30 minut (po tym czasie powinna być już miękka). odcisnąć i dodać do mięsa. wbić jajka, dodać zmiażdżony czosnek, paprykę i sól i bardzo dobrze wyrobić. formować klopsy wielkości piłek pingpongowych i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. przygotować sos: pomidory naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. pokroić dość drobno. przyprawić oregano i solą. dodać pokrojone w plasterki oliwki. sos wlać do naczynia z klopsami. piec w 190 st. C przez 45 minut. ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. posypać klopsy i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut, by ser się rozpuścił.